Stadshavens

Stadshavens Rotterdam ontwikkelt zich tot een gebied met een hoogwaardig vestigingsklimaat. Niet alleen voor haven- en transportbedrijven, maar ook voor innovatieve bedrijven en kennisinstituten. Rotterdam profileert zich bovendien als koploper op het gebied van duurzame energievoorziening en klimaatadaptatie. Daarmee trekt de stad hoogopgeleide kenniswerkers aan, veelal pioniers die nieuwe trends uitproberen. Zij vinden in de stadshavens voorzieningen voor ondernemerschap, bijzondere woonmilieus, culturele voorzieningen en goede opleidingsmogelijkheden.

Kijk voor algemene informatie over Stadshavens op stadshavensrotterdam.nl/virtuele-tour.

Gebiedsontwikkelingen vinden plaats in onder meer:

 • De Rijnhaven, een van de oudste havenbekkens op de Zuidelijke Maasoever van Rotterdam, ligt ingeklemd tussen een aantal van de interessantste buurten die er op dit moment in de stad zijn te vinden: Wilhelminapier en Katendrecht, nieuwe woongebieden die volop in ontwikkeling zijn en oudere, kleurrijke havenwijken, zoals de Afrikaanderwijk die de afgelopen jaren vele veranderingen hebben ondergaan. Juist die bijzondere plaats in de stad maakt de Rijnhaven bij uitstek geschikt voor een opzienbarend project: gebiedsontwikkeling op het water. Het drijvend paviljoen dat sinds 2010 in de Rijnhaven ligt, is een eerste voorbeeld van bouwen op het water.
  Kijk voor meer informatie op: stadshavensrotterdam.nl/deelgebieden/rijn-maashaven
 • Stoere havengebouwen, fraaie vergezichten over het water en bedrijvigheid van nieuwe ondernemingen: ondernemers die ruimte zoeken om te experimenteren, te vernieuwen en door te groeien zetten voet aan wal in Merwe-Vierhavens. Zoals Studio Roosegaarde, bekend van technologische innovaties als Dunes, Intimacy en Smart Highway. Ook het atelier van de kunstenaar Joep van Lieshout, De moestuinen van het hippe restaurant 'Uit je eigen tuin' en de Science Tower vind je hier. Ook Merwe-Vierhavens ligt buitendijks en wordt niet beschermd door dijken. Bij de herontwikkeling van het gebied wordt er rekening gehouden met een grotere kans op overstromingen als gevolg van een veranderend klimaat.
  Kijk voor meer informatie op: stadshavensrotterdam.nl/deelgebieden/merwe-vierhavens
 • Heijplaat is ooit gebouwd voor werknemers van de Rotterdamsche Droogdok Maatschappij. Tegenwoordig vind je hier leerlingen van de diverse opleidingen op de RDM Campus. En je vindt er Aqua Dock.

  Heijplaat is buitendijks gebied en wordt niet beschermd door dijken. Dat betekent dat bij een extreem hoge waterstand er een kans bestaat op een overstroming. Bij de herontwikkeling van de Heysekade is besloten de kade te verhogen en nutsvoorzieningen op een veilige hoogte aan te leggen.
  Kijk voor meer informatie op: stadshavensrotterdam.nl/deelgebieden/rdm-terrein

  Heijplaat is een bijzonder en authentiek stukje Rotterdam. Veel mensen kennen het van horen zeggen, maar zijn er eigenlijk nooit geweest. Maar àls mensen dan een keer een bezoek brengen aan Heijplaat, zijn ze meteen verkocht. Van Omme & De Groot gaat hier een nieuwbouwproject starten: Het Verborgen Geheim. De realisatie van het project gaat vanaf 2016 van start en loopt tot circa 2023. Het plan krijgt een modern en stoer havenfront met karakteristieke kadewoningen. Daarachter komen eengezinswoningen en twee-onder-één-kapwoningen in een meer dorpse en groene setting. Alle woningen worden volledig energieneutraal gerealiseerd. De woningen wekken door middel van zonnepanelen voldoende stroom op voor zowel het gebouw gebonden energieverbruik als voor het huishoudelijk verbruik. Verwarmen en koelen van de woningen gebeurt door individuele warmtepompen met warmte- en koudeopslag in de bodem.