Provincie stelt 35 miljoen euro beschikbaar voor energietransitie

De provincie Zuid-Holland lanceerde op 19 juni 2017 een groot fonds om de energietransitie te stimuleren: ENERGIIQ Energie-innovatiefonds. Er komt de komende jaren 35 miljoen euro beschikbaar voor bedrijven die actief bezig zijn op het gebied van energie-innovatie.

Tijdens het InnovationQuarter Jaarevent 2017 op 19 juni maakte gedeputeerde Han Weber de lancering van ENERGIIQ Energie-innovatiefonds bekend. Het fonds is onderdeel van de Provinciale energieagenda 'Watt anders', gericht op het aanmoedigen van de energietransitie in Nederland. Het geld uit ENERGIIQ is specifiek bedoel voor ondernemers die nieuwe technieken ontwikkelen voor duurzamer energiegebruik.

Fondsmanagement door InnovationQuarter

InnovationQuarter doet het fondsbeheer voor ENERGIIQ. Deze regionale ontwikkelingsmaatschappij voor Zuid-Holland heeft de afgelopen jaren met verschillende fondsen een uitgebreide trackrecord opgebouwd als investeerder in vernieuwende bedrijven. Rinke Zonneveld, directeur InnovationQuarter, laat weten vereerd te zijn het fondsmanagement op te mogen pakken: "Onze regio kent heel veel prachtige bedrijven, van start ups tot innovatieve MKB-bedrijven, die een concrete bijdrage kunnen gaan leveren aan de energietransitie."

Start 1 september 2017

Formeel start ENERGIIQ op 1 september 2017. Vanaf die dag kunnen bedrijven zich melden bij het fondsteam wanneer zij geld of andere steun nodig hebben voor een energie-innovatie. Het team staat onder leiding van Nienke Vledder, voorheen teamleider Cleantech bij InnovationQuarter Capital. Een voorwaarde is dat de innovaties leiden tot CO2-reductie die toewijsbaar is aan de provincie Zuid-Holland. Is dit niet het geval, dan moet er een hoofdvestiging of een productielocatie in Zuid-Holland aanwezig zijn, of er moet Research & Development in deze provincie plaatsvinden.

Nieuws

terug naar het overzicht