Rotterdams bedrijf EDSG vangt broeikasgas af in de haven

In de Rotterdamse haven wordt ontzettend veel CO2 uitgestoten. Om te voldoen aan het Klimaatakkoord in Parijs moet dit in de komende jaren snel worden teruggebracht. Het innovatieve Rotterdamse bedrijf EDSG vond een manier om het schadelijke broeikasgas af te vangen.

De Rotterdamse haven

De bedrijven in de haven van Rotterdam staan te springen om een oplossing voor hun hoge CO2-uitstoot, zo meldt het AD op woensdag 19 juli. Wat de grote bedrijven niet voor elkaar krijgen is een kleiner bedrijf in de experimenteerhal PlantOne nu wel gelukt.

Winstgevend

Hoe ze het precies doen, houden ze liever geheim, maar EDSG is erin geslaagd om een techniek te ontwikkelen waarmee 90 procent van de schadelijke gassen kan worden afgevangen. De verzamelde CO2 wordt vervolgens gevoerd aan speciale algen die het gas omzetten in stoffen als olie en suiker. Dit maakt het systeem kostendekkend, of zelf winstgevend.

Licensies

Hoewel er nu alleen nog maar een testopstelling draait, verwachten de directeuren van EDSG dat hun techniek snel kan worden ingezet bij de grotere bedrijven in de haven van Rotterdam. Het bedrijf is van plan om uiteindelijk licenties voor de door hun ontwikkelde techniek te verkopen.

Afbeelding: Pixabay

Nieuws

terug naar het overzicht