Chinese delegatie op bezoek in duurzaam Rotterdam

In China neemt duurzaamheid een steeds grotere rol in. De Chinese overheid stimuleert hun ondernemers en kennisinstellingen om hier een steentje aan bij te dragen. Vandaag ontvangt Rotterdam vertegenwoordigers uit Shanghai om kennis uit te wisselen over de transitie naar gezonde steden.

Vertegenwoordigers uit Changning, een district in het centrum van Shanghai, komen naar Rotterdam om te praten over het energiezuiniger maken van vastgoed, schoner vervoer en het duurzaam inkopen door de gemeente. Ook staat een kennismaking gepland met het verduurzamingsproject 7 Square Endeavour.

Transitie naar gezonde steden

De gemeente ontvangt de Changning delegatie op verzoek van de World Business Council for Sustainable Development in samenwerking met Rotterdam Partners. Min Zhang, business manager en betrokken bij veel zakenrelaties met China: "Investeren in duurzaamheid is in Shanghai en Rotterdam een enorm belangrijk onderwerp. Niet alleen voor beide gemeentebesturen. Wij denken dat bedrijven een belangrijke rol kunnen spelen bij transitie naar gezonde steden. Denk aan gezamenlijk gebruik van energie infrastructuur en transportdiensten."

Kennisuitwisseling

Changning is één van de zogenaamde 'low carbon' ontwikkeldistricten in Shanghai en ondergaat momenteel een grote stedelijk transformatie. Onderdeel van dat programma is het energiezuinig maken van 23 bestaande gebouwen (zo'n 1,35 miljoen m2). Een ander initiatief is het uitrollen van elektrisch vervoer en zero emissie stadsdistributie. "Allemaal actuele onderwerpen waar we ook in Rotterdam mee bezig zijn" zegt Léon Dijk, adviseur bij programma duurzaam. "Voor ons is dit vooral een interessante kennisuitwisseling. De Chinezen zoeken overal in de wereld naar oplossingen die zij het beste vinden. En die ontwikkelen ze in een ongelooflijk hoog tempo door."

Nieuws

terug naar het overzicht