Danique Kout (10) overhandigt Klimaatbundel aan burgemeester Aboutaleb

De tienjarige Danique Kout uit Rotterdam, ambassadeur van de Kids Climate Conference 2016, mocht de zogenoemde Klimaatbundel aan burgemeester Aboutaleb overhandigen. In de bundel staan veertien creatieve en verrassende ideeën van kinderen om de toekomst van de aarde veilig te stellen. De ideeën zijn het resultaat van de Kids Climate Conference 2016.

Danique Kout overhandigt Klimaatbundel aan Aboutaleb

Tijdens de Kids Climate Conference 2016 dachten 175 kinderen na over de vraag 'Hoe kunnen we ervoor zorgen dat iedereen energie gaat besparen?' Dat leverde veel creatieve plannen op: van vaker buitenspelen om energie voor computers te besparen tot een app die carpoolen beloont. Een vakjury koos de veertien beste ideeën om samen te voegen in de Klimaatbundel, die de tienjarige Danique Koot vorige week overhandigde aan burgemeester Aboutaleb.

Ideeën voor energiezuinig Rotterdam

Danique en burgemeester Aboutaleb bespraken welke ideeën voor energiebesparing in Rotterdam het best uitvoerbaar zijn. Zo bedacht Danique zelf dat sporters energie op kunnen wekken op fitnessapparaten, een idee dat volgens Aboutaleb met enige aanpassingen prima uitvoerbaar is. Daarnaast kwam aan bod dat de dagelijkse douche niet langer dan drie minuten hoeft te duren, elektrische apparaten uit moeten wanneer je ze niet gebruikt en de verwarming dankzij warme kleding enkele graden lager kan. Danique vertelt: "De burgemeester was erg blij met onze ideeën. Hij gaat kijken of hij deze kan gebruiken om Rotterdam nog milieuvriendelijker te maken."

Een betere toekomst voor kinderen

"Als Rotterdammers willen we een betere toekomst voor onze kinderen en kleinkinderen. We willen de wereld goed overdragen aan de generaties die na ons komen", aldus Aboutaleb. "Dat kunnen we alleen bereiken door er met zijn allen de schouders onder te zetten. Daarom ben ik erg blij met de Klimaatbundel, waarin kinderen ons laten zien hoe we de stad samen een stuk duurzamer kunnen maken." De burgemeester benadrukte dat daarnaast groots ingrijpen nodig is, bijvoorbeeld door niet langer energie te halen uit kolencentrales, maar uit windmolens en zonnepanelen.

Klimaattop voor kinderen

De Kids Climate Conference - georganiseerd door Center Parcs en het Wereld Natuur Fonds - begon vijf jaar geleden als een klimaattop voor kinderen. Het succesvolle initiatief groeide al snel uit tot het grootste jaarlijkse duurzaamheidsevent voor kinderen.

Nieuws

terug naar het overzicht