De Erasmusbrug heeft nieuwe verlichting

De verlichting van de pyloon en de tuien, die de Erasmusbrug van veraf zichtbaar maakt, is vervangen door energiezuinige ledlampen. Ook de lampen boven de rijbanen en de sierverlichting aan de onderkant van de aanbrug zijn vervangen. Met de nieuwe ledverlichting gaat het energieverbruik circa 70 procent omlaag.

Op zaterdag 25 maart nam wethouder Eerdmans de nieuwe verlichting officieel in gebruik. De nieuwe kleurenverlichting, die bij bijzondere gelegenheden wordt aangezet, werd gedemonstreerd in een korte lichtshow.

De nieuwe verlichting is op afstand te bedienen via telemanagement. Daarmee is ook het aanlichten van de Erasmusbrug in kleur bij een speciale gebeurtenis een stuk eenvoudiger.

Oorspronkelijke lichtplan

De nu 20-jarige Erasmusbrug is ontworpen door Ben van Berkel van UNStudio. De verlichting is onderdeel van het ontwerp. UNStudio is nauw betrokken bij het vernieuwen van de verlichting. Het lichtbeeld van de brug met de nieuwe ledverlichting komt zoveel mogelijk overeen met het oorspronkelijke lichtplan.

Erasmusbrug Nieuwe Verlichting from Films gemeente Rotterdam on Vimeo.

Earth Hour

Niet voor niets is de datum 25 maart gekozen om de nieuwe verlichting in gebruik te nemen. Die dag was van 20.30 tot 21.30 uur Earth Hour: wereldwijd deden mensen, bedrijven en gemeenten op hetzelfde tijdstip het licht uit om aandacht te vragen voor de klimaatverandering. Ook de sierverlichting van de Erasmusbrug ging een uur uit.

Vlak voordat het licht uit ging, bracht inspiratieplatform LaatBloeien de temperatuurontwikkeling sinds 1880 ten gehore, in samenwerking met componist Merlijn Twaalfhoven. Zangers maakten de klimaatverandering van de vier seizoenen hoorbaar en voelbaar. De compositie 'Four Drifting Seasons' laat voor elk seizoen sinds de industrialisatie horen wat de gemiddelde temperatuur was. Om 20.30 uur klonk de laatste, indringend hoge noot; toen ging het licht uit. De compositie wordt in het najaar ook bij de Verenigde Naties in New York uitgevoerd en beleeft nu haar wereldpremière in Nederland.

Ontwerp en realisatie

Dynniq kreeg de opdracht voor het vernieuwen van de sierverlichting met ledlampen en gaat de verlichting ook onderhouden. Dynniq zorgt voor het ontwerp, realisatie en onderhoud van publieke en private verlichting in heel Nederland. Industrielicht maakte het lichtontwerp en leverde de daarbij behorende besturing en de armaturen. Industrielicht is de specialist in het aanlichten en verlichten van objecten en openbare ruimtes. Specialist in omgeving en verkeersmaatregelen Buko adviseerde over de verkeersmaatregelen en benodigde procedures.

ACT LIGHTING DESIGN uit België heeft de scenario's ontworpen, waarmee de brug incidenteel in kleur kan worden aangelicht. Dit creatieve bureau biedt wereldwijd full-service verlichtingsontwerpen voor architectuur en evenementen en verzorgt op 25 maart de korte lichtshow.

Nieuws

terug naar het overzicht