Nieuw haventerrein Tweede Maasvlakte

Op de Tweede Maasvlakte komt een nieuw offshore center voor windenergie op zee. De Rotterdamse haven ontwikkelt dit nieuwe haventerrein tevens voor bedrijven die overbodige gas- en olieplatforms ontmantelen.

Het nieuwe haventerrein in de Prinses Alexiahaven komt er snel, als het aan het Havenbedrijf Rotterdam ligt. Ze hoopt heel binnenkort de eerste 30 hectare te creëren en de eerste 600 meter diepzeekade met infrastructuur aan te leggen. Naar verwachting vestigen de eerste bedrijven zich binnen nu en twee jaar op het nieuwe terrein. Zij komen terecht naast de zeewering, bij de ligplaats van de Pioneering Spirit, een groot schip dat olie- en gasplatformen van zo'n 48.000 ton kan tillen en vervoeren.

Bedrijven werken samen

Het offshore center moet bedrijven stimuleren om nauw met elkaar samen te werken. Zo zullen windenergiebedrijven samenwerken voor windparken - ze wisselen bijvoorbeeld windmolenonderdelen uit en ze plaatsen windmolens op zee. Andere bedrijven zullen zich juist bezighouden met het demonteren en reinigen van olie- en gasplatforms.

Uitbreiding al voorspeld

Uiteindelijk wordt er 70 hectare opgespoten en komt er een lange kade van zo'n 1.600 meter. Maar daar blijft het niet bij: het Havenbedrijf Rotterdam verwacht nu al een uitbreiding van 40 hectare en 1.000 meter kadermuur in de komende jaren. Het Havenbedrijf streeft ernaar dé offshore hub van Europa te zijn en een leidende rol te spelen in de energietransitie.

Nieuws

terug naar het overzicht