Rotterdam krijgt Climate Adaptation Academy

Wereldsteden moeten zich voorbereiden op de onvermijdelijke gevolgen van klimaatverandering. Daarom richten Rotterdam en C40 de zogenoemde Climate Adaptation Academy op. De academie voorziet steden van trainingen en technische ondersteuning op het gebied van het aanpassen (adaptatie) aan klimaatverandering. Dubai volgt als eerste de Master Class.

In steden leven veel mensen op een relatief klein oppervlak én ze leveren een belangrijke bijdrage aan de economie. Het is dan ook van groot belang dat steden zich aanpassen aan het klimaat en weerbaar zijn voor de gevolgen van klimaatveranderingen. Burgemeester Aboutaleb: "Er wonen 640 miljoen mensen in de C40-steden. Feit is dat zeventig procent van deze steden op dit moment te maken heeft met overstromingen, of juist met extreme droogte en hitte. In de toekomst verwachten vrijwel alle steden hier last van te ondervinden. Dat heeft grote gevolgen voor de gezondheid, leefbaarheid en economie en vraagt dus om directe maatregelen om steden en hun inwoners tijdig te beschermen. Samenwerking is hierbij belangrijk."

Leren omgaan met klimaatverandering

De Climate Adaptation Academy is opgericht om te leren hoe je kunt omgaan met klimaatverandering. Door middel van masterclasses en gerichte lespakketten leren steden hoe ze de klimaatrisico's in kaart kunnen brengen en hoe ze een strategie kunnen ontwikkelen om zo de slimste maatregelen te kunnen nemen. Naar verwachting zullen ongeveer zestig megasteden deelnemen aan de Academy. Van 1 t/m 3 mei 2017 zal de Climate Adaptation Academy in Rotterdam een eerste delegatie uit Dubai ontvangen en hen een inaugurele masterclass aanbieden.

Rotterdam is een van 's werelds meest innovatieve steden op het gebied van adaptatie en waterveiligheid. Wethouder Pex Langenberg (duurzaamheid): "Rotterdam heeft als deltastad veel expertise opgebouwd op het gebied van watermanagement. We hebben leren leven, bouwen en ontwikkelen mét het water. Onze kennis en innovaties bieden het Rotterdams bedrijfsleven veel kansen, ook internationaal gezien."

Later dit jaar wordt ook het Centre of Exellence on Climate Adaptation (GCEA) in Nederland opgericht. Beide organisaties zullen elkaar versterken waardoor Nederland zich nog meer op de kaart zal zetten op het gebied van klimaatadaptatie.

C40-netwerk

Binnen het C40-netwerk analyseren leiders en bedrijven samen klimaat gerelateerde data. Daarnaast zet het netwerk zich in om op wetenschappelijk onderzoek gebaseerde doelen te halen. Door intensief samen te werken en krachten te bundelen, hopen de wereldsteden een grote bijdrage te leveren in het tegengaan van klimaatverandering.

Spelen we niet in op klimaatverandering? Dan zal de schade groot zijn. Door alleen al de toenemende hitte zal de productiviteit in 2030 de wereldeconomie naar schatting jaarlijks meer dan 2,5 triljoen dollar kosten.* De C40-steden zien in hoe ernstig de situatie is, maar zien daarnaast de economische potentie die de beweging richting een groene toekomst meebrengt.

*Bron: Tord Kjellstrom, 'Impact of Climate Conditions on Occupation Health and Related Economic Losses' (2016) 28 Asia Pacific Journal of Public Health 28S.

Nieuws

terug naar het overzicht