Spartastadion Het Kasteel wordt zonnecentrale

Binnenkort dient Spartastadion Het Kasteel niet alleen als voetbaltoneel, maar ook als zonnecentrale. Met een grote hoeveelheid zonnepanelen wil de voetbalclub meer energie opwekken dan het stadion verbruikt. De overtollige energie is voor supporters.

Groen energiebedrijf Qurrent installeert nog dit jaar zonnepanelen op Spartastadion Het Kasteel. Eerst op het bijgebouw, later op de rest van het stadion. 'Zonnecentrale Sparta' moet tegen 2020 zó veel energie opleveren, dat Qurrent supporters heuse 'Spartastroom' kan aanbieden.

Energie besparen

Het stadion van Sparta verbruikt jaarlijks zo'n 75.000 kilowattuur aan energie. Dit staat gelijk aan het verbruik van ongeveer twintig huishoudens. Daarnaast neemt de voetbalclub aanvullend besparende maatregelen. Zo wordt verouderde verlichting ingewisseld voor zuinige LED lampen.

Duurzame stadions

Dat Sparta contact opnam met Qurrent, past binnen de brede verduurzamingsslag waar de voetbalclub mee bezig is. Er bestaan al meerder plannen daartoe, bijvoorbeeld om regenwater op te slaan of te hergebruiken. Ook andere voetbalclubs hebben verduurzaming op de agenda staan. FC Volendam, FC Groningen en Ajax plaatsten eerder al zonnepanelen op hun stadions.

Lees het bericht op AD.nl.


Afbeelding via Flickr

Nieuws

terug naar het overzicht