Internationale samenwerking

Een beter klimaat voor mens, milieu en economie is een wens die overal ter wereld wordt gedeeld. Steden van over de hele wereld kunnen daarbij veel van elkaar leren.

Het Rotterdam Climate Initiative en de partners zijn dan ook aangehaakt bij verschillende netwerken die dit mogelijk maken.

Clinton Climate Initiative en C40

Het Clinton Climate Initiative door oud-president Bill Clinton heeft als missie klimaatverandering te bestrijden via een zakelijk georiënteerde aanpak. Centraal daarbij staan het gebruik van nieuwe technologieën en het vinden van praktische en meetbare oplossingen.

Het CCI werkt samen met de C40 Large Cities Leadership Group, waarin 60 grote steden van over de hele wereld samenwerken. Als relatief kleine stad is Rotterdam uitgeroepen tot 'innovator city': trendsetter en laboratorium door een consequente keuze voor en gerichte inzet op duurzame economische en stedelijke ontwikkeling.

100 Resilient Cities - pioneered by the Rockefeller Foundation

Rotterdam is deelnemer aan het programma 100 Resilient Cities. In 2013 daagde de Rockefeller Foundation steden over de hele wereld uit: hoe maken jullie je stad meer resilient? Beter klaar voor toekomstige ontwikkelingen en plotselinge gebeurtenissen? Klaar om te reageren, in staat om terug te veren en sterker uit die strijd te komen? Samen met 100 andere steden gaat Rotterdam die gezamenlijke uitdaging aan. Elke deelnemende stad heeft een Chief Resilience Officer, betaald door de Rockefeller Foundation. De Chief Resilience Officer neemt het voortouw in zijn of haar stad en zorgt dat alle belangrijke partijen, van bewoners en bedrijven tot organisaties en instituten aansluiten bij het versterken van de stad. In Rotterdam is Arnoud Molenaar de Chief Resilience Officer.

Connecting Delta Cities

Meer dan de helft van de wereldbevolking woont in steden, het merendeel daarvan in deltasteden. Deltasteden en hun havens behoren tot de meest kwetsbare gebieden bij klimaatverandering: de economische waarde van het stedelijk gebied is hoog en de kans op slachtoffers bij wateroverlast en overstromingen groot.

Daarom startte Rotterdam het netwerk Connecting Delta Cities, als onderdeel van het grotere C40-netwerk. In dit netwerk wordt kennis en kunde gedeeld in integraal stedelijk watermanagement en klimaatadaptatie, natuurlijk inclusief best practices.

Op dit moment telt het CDC-netwerk 13 lidsteden: Tokyo, Ho Chi Minh Stad, Jakarta, Londen, Hong Kong, Melbourne, New York, New Orleans, Rotterdam, Kopenhagen, Venetië, Singapore en Washington DC.