Groene schoolpleinen

In hun eigen omgeving ontdekken en beleven stadse kinderen op deze manier de natuur. Dat draagt bij aan een evenwichtige ontwikkeling en aan hun belangstelling en waardering voor de natuur. Schoolpleinen zijn plekken waar kinderen veel tijd doorbrengen en daarom bij uitstek geschikt om er een groene speelomgeving te ontwikkelen. Een groen schoolplein is toegankelijk onder en buiten schooltijd en bevordert de cohesie in de buurt, omdat omwonenden betrokken zijn bij het reilen en zeilen op het plein.

Rotterdam heeft met financiële bijdrage van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (programma Groen en de Stad) twaalf schoolpleinen groen ingericht. Rotterdamse kinderen in met name de deelgebieden Charlois, Delfshaven, Feijenoord en Noord kunnen tijdens schooluren, maar vaak ook daarbuiten, spelen, bewegen, ontdekken en leren op een groen schoolplein.


Vanuit een theoretisch kader en interessante voorbeelden uit de praktijk, hebben we aan de hand van elf thema's onze bevindingen in een brochure beschreven. Hiermee willen we andere steden enthousiasmeren voor dit project, zodat straks in heel Nederland schoolpleinen worden vergroend.

Meer informatie: http://www.rotterdam.nl/groeneschoolpleinen