HAKA-gebouw: hergebruik voor duurzame renovatie

In Afrika is het heel normaal om te bouwen met de materialen die ter plekke voorhanden zijn. De renovatie van het HAKA-gebouw - het voormalig hoofdkantoor van de Coöperatieve Groothandelsvereniging De Handelskamer - in Rotterdam paste daarom perfect in het straatje van de uit Zuid-Afrika afkomstige architect Duzan Doepel.

Bij de renovatie kreeg Architectenbureau DoepelStrijkers - aangesloten bij Cirkelstad - de opdracht om het interieur van het iconische gebouw geschikt te maken voor nieuwe bedrijven, instellingen en overheden en daarbij zoveel mogelijk gerecycled materiaal te gebruiken.

De architect verzamelde de materialen voor de renovatie bij verschillende sloopprojecten in de omgeving van het project. Ze probeerden daarbij om de grondstoffen zoveel mogelijk direct van de sloop naar de nieuwbouw te brengen, en dus niet tussentijds op te slaan. Met vakmanschap en creativiteit zijn de restproducten vervolgens verwerkt tot nieuwe producten en materialen, zoals een akoestische wand van oude deuren, waarbij het zachte materiaal werd gemaakt van tweedehands kleding. Daarbij werkte Cirkelstad, volgens het principe 'geen afval, geen uitval', voor het grootste deel met ex-gedetineerden. Na oplevering van het project bleek dat de bouwers slechts 30% van de materialen nieuw hadden moeten inkopen. Omdat 70% van het materiaal niet hoefde te worden geproduceerd en vervoerd, realiseerden ze zo ook voor een forse besparing op energieverbruik en de uitstoot van CO2.