Recycled Park: plastic afval wordt drijvend park

Plastic afval vormt wereldwijd een structureel probleem in open water. Via de rivieren komt een groot deel van het zwerfafval terecht in zeeën en oceanen, waar het bijdraagt aan de vorming van de plasticsoep. Die vormt een bedreiging voor mens en dier. Ook de Nederlandse rivieren nemen plastic zwerfvuil vanuit het binnenland mee, via de Rotterdamse haven tot in zee.

Met het project Recycled Park gaan WHIM Architecture en Recycled Island Foundation het plastic afval in de Nieuwe Maas opvangen, vlak voordat het de Noordzee bereikt. Samen met HEBO Maritiemservice, een bedrijf dat veel ervaring heeft met het opruimen van plastic afval, ontwikkelen ze winningsplatforms die zoveel mogelijk zwerfvuil uit de rivier halen.

Vervolgens recyclen de initiatiefnemers het opgevangen plastic, met hulp van de Wageningen Universiteit. Ze maken grote, zeshoekige bouwstenen van het plastic, waarmee ze drijvende parken creëren. De bouwstenen worden door studenten van de TU Delft zo ontworpen, dat niet alleen aan de bovenkant maar ook aan de onderkant nieuw leven kan ontstaan. Zo keert het plastic als groenvoorziening terug in de Nieuwe Maas.

In september 2016 realiseren de twee bedrijven, ondersteund door de Gemeente Rotterdam en Rijkswaterstaat, het eerste Recycled Park met een oppervlakte van 150 m2. De Rotterdams Rijnhaven doet dienst als thuishaven van dit prototype, dat tijdens de Wereldhavendagen feestelijk wordt onthuld.