BroodNodig: oud brood, nieuwe energie

Wereldwijd gooien we een derde van al ons voedsel weg. Brood staat steevast in de top-3 van voedselverspilling. Alleen al in Nederland gooien we elke dag 435 duizend broden weg, zo'n 127 miljoen kilo brood per jaar. Bovendien is weggegooid brood één van de belangrijkste oorzaken voor ongedierte in de stad, zoals ratten. En het is ook niet goed voor vogels zoals eenden en meeuwen. Het Rotterdamse bedrijf BroodNodig heeft een oplossing voor het broodafvalprobleem: de BroodNodig010. Deze vergister zet met behulp van bacteriën broodafval om in biogas. Elk brood dat de vergister in gaat, levert genoeg gas op om ongeveer één uur op te koken.

BroodNodig benadert Rotterdamse bakkers die hun gasovens kunnen verwarmen met het biogas van een vergister in hun winkel. Zo sparen de bakkers fossiele energie uit én krijgen ze een lagere energierekening.

Voor het verzamelen van broodafval werkt BroodNodig samen met wijkorganisaties, moskeeën en kinderboerderijen. Samen halen en houden ze broodafval van de straat . Met BroodNodig blijft de energiecirkel rond en wordt de verspilling beperkt. Bovendien wordt Rotterdam een schonere stad, met minder ongedierte.

Kijk voor meer informatie op www.broodnodig.co