Drijvend Paviljoen in Rotterdam centrum

In de Rotterdamse Rijnhaven ligt een opvallend bouwwerk: een complex van drie drijvende halve bollen. Het heeft een hoogte van twaalf meter, een totaal vloeroppervlak van vier tennisbanen en is in zijn geheel verplaatsbaar. Het drijvend paviljoen is niet alleen bijzonder door de drijvende bollen op het water, maar ook klimaatbestendig, innovatief, duurzaam en flexibel.

Het complex is een ontwerp van het ontwerpteam Deltasync/PublicDomain Architecten. De bouw was in handen van Dura Vermeer. Het drijvend paviljoen is een pilot en katalysator voor drijvend bouwen in Rotterdam. Het paviljoen bestaat uit drie aan elkaar geschakelde bollen, waarvan de grootste een straal heeft van 12 meter. Het vloeroppervlak van het paviljoeneiland is ruim 46 bij 24 meter.

Welkom in het drijvend paviljoen!

In het paviljoen worden de ambities op het gebied van klimaat, energie en water geëxposeerd. Kom langs en bezoek dit bijzondere paviljoen. Tijdens de open dagen kunt u het drijvend paviljoen van binnen zien en de bijzondere expositie over de innovatieve en inspirerende Rotterdamse aanpak van water, klimaat en energie bekijken. Op sommige dagen is er een extra programmering. De entree is gratis. Data en meer informatie vindt u op www.drijvendpaviljoen.nl.


Het paviljoen kan ook gehuurd worden voor het ontvangen van groepen of het organiseren van gerelateerde evenementen. Er is een auditorium voor groepen tot 150 mensen. Kijkt u voor de huurmogelijkheden op www.drijvendpaviljoen.nl.

Duurzame technologie

De duurzaamheid van het paviljoen zit in de gebruikte materialen, de flexibiliteit en ook in de inrichting. Zo wordt het gebouw verwarmd en gekoeld met zonne-energie en oppervlaktewater. Het heeft verschillende klimaatzones; de energie wordt alleen gebruikt waar dat op dat moment nodig is. Op het gebied van energie zal het paviljoen in hoge mate in z'n eigen behoefte voorzien. Het paviljoen zuivert ook zijn eigen toiletwater. Wat er dan overblijft, kan worden geloosd in het oppervlaktewater. Bijzonder is ook het folie waarmee de koepels worden bekleed. Het zogenaamde ETFE-folie is ongeveer 100 keer lichter dan glas waardoor het drijvende fundament een beperkte dikte houdt.

Bouwproces

In de Heijsehaven in Rotterdam is oktober 2009 gestart met het bouwen van de twee drijvende eilanden: het paviljoeneiland en het pleineiland. Om deze eilanden licht te houden en onzinkbaar te maken, is het drijflichaam opgebouwd uit platen van geëxpandeerd polystyreen (EPS), oftewel piepschuim. Er liggen vijf lagen EPS op elkaar. De dunste laag is 20 centimeter en de dikste is 75 centimeter dik. In de dikste laag ligt een grid van betonnen balken. Aan deze balken zijn de prefab betonnen platen bevestigd. Deze platen vormen de harde schil van het eiland en beschermen tegen de invloed van bijvoorbeeld golfslag. Bovenop is een 20 centimeter dikke betonnen vloer gestort die samen met de balken het eiland tot een stijf geheel maken. De dikte van het eiland is 2,25 meter. De bovenkant van de vloer ligt 80 centimeter boven het waterpeil. Mei 2010 is het drijvend paviljoen via de Nieuwe Maas versleept naar de Rijnhaven.

Het drijvend paviljoen is mede gefinancierd met steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling van de Europese Commissie.

Betrokken partijen

Aannemer: Dura Vermeer
Architecten: Deltasync & Public Domain Architekten
Adviseur installaties: DWA
Koepelconstructie: Vector Foiltec
Drijvende funderingen: Flexbase
Constructeur: Advin
Installaties: Unica