Groene daken in Rotterdam

De gemeente Rotterdam stimuleert de aanleg van groene daken in Rotterdam. Zo is er ook in 2018 een aantrekkelijke subsidie voor huiseigenaren en heeft de stad inmiddels een aantal gemeentelijke gebouwen voorzien van een groen dak. Groene daken geven Rotterdam een groener aanzien, vormen een buffer bij regenafvoer en zorgen voor een langere levensduur van een dak.

Een groen dak is bedekt met aarde en planten. Daardoor is uw dak extra beschermd en gaat het tot wel twee keer langer mee. Onder een groen dak is het 's zomers niet zo warm als onder een zwart dak. En op een groen dak is het met wat extra bomen en planten heerlijk loungen en lekker oogsten. Dat kan zelfs met energiewinst als u er ook nog zonnepanelen op plaatst.

Groene daken hebben nog meer voordelen. Ze vangen regenwater op en voeren het vertraagd af. Hierdoor wordt het riool minder belast als het hard regent. Daarom geven we subsidie om het aanleggen van groene daken te stimuleren. Zeker in stenige gebieden als het centrum en oude stadswijken zijn groene daken nodig om droge voeten te houden. En natuurlijk zijn groene daken goed voor de natuur in de stad en met al dat groen wel zo mooi om op te kijken. Inmiddels ligt er in Rotterdam al 265.000 m2 groen dak.

Rotterdam betaalt mee

U kunt op platte daken, maar ook op licht hellende daken een groen dak aanleggen. Om de aanleg van groene daken te stimuleren, geeft de gemeente Rotterdam in 2018 20 euro subsidie per m2 gerealiseerd groen dak. In 2019 en 2020 is de subsidie 15 euro per m2. De subsidie loopt door tot eind 2020, of zoveel eerder als het geld op is. U legt al een groen dak aan vanaf 55 euro per m2, mits de dakconstructie hiervoor geschikt is.

Verhoging waterbergend vermogen

Sinds 1 mei 2016 is de eis van het waterbergend vermogen verhoogd van 15 liter naar 25 liter waterbergend vermogen per vierkante meter. Hierdoor wordt het rioolsysteem bij hevige regenval minder belast en is de kans op wateroverlast op straat kleiner. We sluiten daarbij aan op de marktontwikkeling: bij de meeste leveranciers van groene daken zijn producten beschikbaar met een waterberging van minimaal 25 liter per vierkante meter.

Doe meer met uw dak!

Wist u dat zonnepanelen op een groen dak meer energie opleveren? Dat is dubbele winst! Maar u kunt nog veel meer op een dak doen. Een stadswindmolen plaatsen bijvoorbeeld, ook dat is energiewinst. Of het gebruiken als watertuin met een waterbuffer bij extreme regenval. Sporten mét uitzicht over de stad. Flexwerken, vergaderen, tuinieren: ga voor inspiratie naar de website www.multifunctioneledaken.nl.

Save the date

In het weekend van 1, 2 en 3 juni 2018 zijn de Rotterdamse Dakendagen. Tijdens dit festival organiseert de gemeente Rotterdam een informatie- en inspirat iemarkt over wat er allemaal mogelijk is met uw dak. Het dak van de Hofbogen is gratis en zonder Dakendagenpas te bezoeken, let wel op: u kunt deze locatie alleen bereiken met een trap! U vindt er ook informatie over geveltuinen of over het opslaan van water op het dak.

Op zaterdag 2 en zondag 3 juni 2018 is de infomarkt te bezoeken op het dak van het oude station Hofplein (Katshoek 39b). U kunt hier informatie vinden over het vergroenen van uw dak, het gebruik als waterbuffer, om energie op te wekken of als een mogelijkheid voor sociale activiteiten. Medewerkers van de gemeente Rotterdam zorgen voor beweging en kunt u meedoen met een speurtocht op het dak.

Fiscale aftrekregelingen

Ondernemers kunnen gebruik maken van de landelijke MIA- en Vamil-regelingen. De MIA en Vamil zijn fiscale aftrekregelingen voor ondernemers die investeren in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen die voorkomen op de Milieulijst. Vegetatiedaken staan op deze lijst en vallen binnen de hoogste aftrekcategorie (Code: F 7070). Voor meer informatie kunt u terecht op de website van Rijksdienst voor ondernemend Nederland. U vindt hier ook uitleg over de procedure en de aanvraagformulieren.

Op deze pagina vindt u uitgebreide en praktische informatie over Groene Daken. Klik op een van de onderstaande onderwerpen voor meer informatie:

Meer weten?

Voor meer informatie of een afspraak kunt u contact opnemen met het informatiepunt Duurzaam Rotterdam.
E-mail: groenedaken@rotterdam.nl
Telefoon: 010 - 489 5489