SCRAP XL: afval bestaat niet

Het sleutelwoord voor slim hergebruik van restmateriaal? Dat is volgens SCRAP XL zonder twijfel 'creativiteit'! De Rotterdamse Stichting voor CReatief hergebruik Afval Producten verkoopt industrieel afval- en restmateriaal. In de SCRAP-winkel kan iedere Rotterdammer terecht voor een eindeloze hoeveelheid materialen. Door de jaren heen hebben zich daarvoor al tal van burgers, bedrijven en organisaties gemeld. Van buurthuizen, (jeugd)gevangenissen, musea en ziekenhuizen tot peuterspeelzalen, festivals, kunstenaars, ontwerpers, docenten en studenten. Ook knutselaars en hobbyisten van jong tot oud maken dankbaar gebruik van de materialen die SCRAP verzamelt en een tweede leven biedt.

Daarnaast maakt en bouwt SCRAP in opdracht decorontwerpen. Ook is SCRAP hét adres voor verrassende workshops en bedrijfsuitjes.

De overweldigende en bonte voorraad die SCRAP sinds de oprichting in 1984 heeft opgebouwd is op zichzelf al een bron van inspiratie. Het aanbod van materialen is zeer divers en steeds weer anders. Daarmee stimuleert SCRAP het hergebruik van materialen op andere manieren dan waar die materialen oorspronkelijk voor bedoeld waren. Plastic, karton, stof, touw, rubber, papier, ijzer en hout: je kunt er oneindig veel mee bouwen, knutselen of spelen. Denk aan grote rollen textiel, technisch installatiemateriaal, een grote verzameling touwen en een vrolijke collectie ijzeren onderdelen. Je kunt het zo gek niet bedenken.

Hoe de stichting aan al deze spullen komt? Door een groot netwerk van bedrijven die hun stans-, zaag- of snij-afval, overtollige en afgekeurde onderdelen of overschotten ter beschikking stellen. En daarvan haalt SCRAP de krenten uit de pap: alleen schone materialen worden ingezameld.