Stadsgas: meer doen met etensresten

Per dag gooien de Rotterdamse horeca en consumenten 80.000 kilo aan etensresten weg. Sinds 2014 zet Stadsgas BV zich in om deze resten en andere vormen van biomassa te verzamelen en deze terug te geven aan de stad in de vorm van energie.

Door de toepassing van moderne productietechnieken, zoals biovergisting, is Stadsgas in de toekomst ook in staat om andere duurzame grondstoffen te maken uit de verzamelde voedingsresten: zogeheten bioplastics. Om dit voor elkaar te krijgen, ontwikkelt Stadsgas momenteel een proeffabriek, in samenwerking met een aantal kennis,- en technologiepartners.

Stadsgas creëert met de proeffabriek bovendien lokale werkgelegenheid, door de biovergister en de bijbehorende opslagtanks op haar eigen locatie in elkaar te laten zetten door lokaal aangetrokken vakmensen. De onderdelen voor de vergister worden geproduceerd met de innovatieve en grootschalige 3D robotprinters. Naast de eigen installatie wil Stadsgas ook kleinschalige biovergisters bouwen, met de bedoeling deze kant-en-klaar op verschillende locaties in de stad te plaatsen.

Met de productie van bioplastics hoopt Stadsgas te voldoen aan de toenemende vraag naar duurzame materialen vanuit de stad en de haven. Tegelijk kan zo nog meer gedaan kan worden met etensresten die anders in de vuilnisbak zouden belanden.