SuGu: lokale fabrieken die circulair produceren

In de stoere, industriële omgeving van het Rotterdam Innovation District - waar vroeger de stadshavens floreerden - koppelt SuGu kleine, innovatieve bedrijven (startups, de Su's) en grote, ervaren bedrijven (grownups, de Gu's) aan elkaar. Het doel: kleinschalig, lokaal en circulair produceren tegen de kosten van massaproductie. Innovatieve maakbedrijven en ervaren kunststofproducenten werken samen aan schonere productieprocessen en nieuwe verdienmodellen.

In het pand van SuGu, de werkplaats van de voormalige energiecentrale Rotterdam, zijn inmiddels meer dan tien bedrijven actief. SuGu Advanced Manufacturing bijvoorbeeld produceert grote elementen voor de bouw met 3D robotprinters van biobased en recycleerbare kunststof. Dutch Rainmaker ontwikkelt stand-alone-waterzuiveringsinstallaties op windenergie.

SuGu wil zo een krachtige driehoek tot stand brengen tussen kunststof, de maak-industrie en circulair design, vanuit de overtuiging dat de maakindustrie heel anders georganiseerd gaat worden. In plaats van massaproductie in één grote fabriek, gelooft SuGu in unieke producten en in kleine, lokale fabrieken en netwerken. Door in lokale, circulaire ketens te werken, vergroot SuGu de positieve impact op duurzaamheid en op de lokale economie.