VerdraaidGoed: Beat The Bag Rotterdamtas

Sinds 1 januari 2016 is het uitdelen van gratis plastic tasjes in Nederland verboden. Dat verbod is hard nodig, want op jaarbasis gooit iedere Rotterdammer gemiddeld 71 plastic tassen weg; bij elkaar meer dan 42,5 miljoen per jaar! Dat is niet alleen een verspilling van grondstoffen, de weggegooide tasjes belanden ook in het milieu en richten daar veel schade aan.

Om winkeliers, bedrijven én consumenten goed voor te bereiden op de veranderende wetgeving, organiseerde de gemeente Rotterdam in 2015 de wedstrijd 'Geef plastic de zak'. Projectbureau VerdraaidGoed won de wedstrijd met het ontwerp van de herbruikbare Beat the Bag Rotterdamtas.

VerdraaidGoed ontwikkelt duurzame concepten en produceert en verkoopt producten die zijn gemaakt van restmateriaal. Zo worden de Beat the Bag-tassen gemaakt van textielafval, zoals oude vlaggen, promotiebanners en etalagedoeken. Want ook daarvan gooien Nederlandse consumenten en bedrijven jaarlijks veel weg: meer dan 200 miljoen kilo. Toch is het textiel vaak nog prima bruikbaar als grondstof, bewijst VerdraaidGoed.

Verschillende sociale werkplaatsen in Rotterdam zetten het 'afvalmateriaal' in opdracht van VerdraaidGoed om in unieke tassen. De productie van de Beat the Bag Rotterdamtas slaat zo drie vliegen in één klap: het vermindert gebruik van de plastic tas, creëert lokale werkgelegenheid én maakt de afvalberg een stukje kleiner.