Waste-to-chemicals: van afval tot ammoniak

Wie denkt aan chemische industrie, denkt niet meteen aan duurzaamheid. Toch kunnen ook chemische bedrijven circulaire principes toepassen, door huisvuil opnieuw te gebruiken als grondstof voor hun chemicaliën.

Waste-to-chemicals is een samenwerkingsverband van twaalf partners, die onderzoek doen naar de beste manier om restafval om te zetten in grondstoffen voor chemische producten. De partners - waaronder AkzoNobel, Veolia en van Gansewinkel - zijn van plan om gebruik te maken van de techniek van het Canadese bedrijf Enerkem, dat synthesegas maakt uit huishoudelijk en restafval. Met het gas als grondstof kunnen ze vervolgens producten als methanol en ammoniak fabriceren.

Het partnerschap onderzoekt nu de mogelijkheden voor een eerste Europese fabriek op basis van deze technologie. Met de chemische industrie op een steenworp afstand, is een afvalrijke stad als Rotterdam hiervoor een voor de hand liggende keuze. Maar ook Delfzijl is een mogelijke vestigingsplaats. De partners maken de uitkomsten van hun studie later dit jaar bekend. Door zo van gewoon huisvuil een rendabele en duurzame bron van grondstoffen voor de chemische industrie maken hoopt Waste-to-chemicals bij te dragen aan hergebruik van materiaal dat anders zou worden weggegooid.