Lopende projecten

Energiebesparing

Energie besparen betekent minder kosten voor Rotterdammers en Rotterdamse bedrijven. Dat kan door gedragsverandering, doorbouwkundige maatregelen zoals isolatie en door zelf energie op te wekken.

Rotterdam stimuleert het energiezuiniger maken van bestaande woningen door intensief samen te werken met allerlei partijen in de stad. Investeren in energiezuinige maatregelen bespaart energie, leidt tot een lagere energierekening en verhoogt het comfort in huis. Bovendien wordt het energielabel van het huis hoger waardoor de woning bij verkoop extra waard is. In 2013 is het samenwerkingsverband Versnelling010 gestart: de gemeente werkt met vijftien partners uit onder andere de corporatie-, bouw- en energiewereld samen om in een hoger tempo bestaande woningen te verduurzamen. Hierbij gaat het om woningen die worden gerenoveerd en energiezuinig worden gemaakt. Tezamen zal dit op een investering uitkomen van ruim 67 miljoen euro in de bestaande woningvoorraad. Deze investeringen leiden tevens tot extra werkgelegenheid en leerwerktrajecten.

We ondersteunen bedrijven en instellingen uit het MKB om te verduurzamen en energie te besparen in hun (primaire) bedrijfsvoering, gebouwen, producten, etc. Met het programma Duurzaam richten we ons specifiek op deze ondersteuning, naast de handhaving van wettelijke voorschriften die door de MCDR Milieudienst Rijnmond wordt uitgevoerd in opdracht van de gemeente.

Lees meer in het programma Duurzaam van de gemeente Rotterdam.

Bekijk ook de inspirerende voorbeelden op het gebied van Energiebesparing.