Rotterdam Duurzame Stad

In Rotterdam werken we aan een gezellige, groene en veilige stad. We experimenteren en vernieuwen. En we zorgen dat we kansen pakken voor economische groei. Door voor en vooral mét Rotterdammers te investeren in duurzaamheid werken we aan een gezonder en toekomstbestendiger Rotterdam voor iedereen. Met als doel een schonere lucht, een lagere energierekening en meer banen.

Ons streven is om als Rotterdam hèt inspirerende voorbeeld te zijn voor andere deltasteden in de wereld die de duurzaamheidstransitie doormaken. Daarbij werken we aan drie elkaar overlappende ambities voor 2030:

1. We werken aan een groene, gezonde en toekomstbestendige stad. Rotterdammers wonen in een aantrekkelijke, leefbare en groene stad met schone lucht. Wij verplaatsen ons met een minimale impact op de luchtkwaliteit. Op de fiets, met het openbaar vervoer of met elektrische voertuigen. Een stad die ook bij extreme weersomstandigheden veilig is en goed blijft functioneren. Ondanks meer en heviger regenval en hogere waterstanden, houden wij droge voeten.

2. We gaan voor schonere energie tegen lagere kosten. Rotterdam produceert meer duurzame energie dan wat de Rotterdammers aan energie consumeren. Stad en haven zijn op dit gebied succesvol met elkaar verbonden en de restwarmte uit de haven zorgt voor verwarming en koeling van minstens de helft van alle huizen en gebouwen. Duurzame energie van zon en wind plus energiebesparing maken dat de energiekosten voor de Rotterdammer in 2030 lager zijn dan zonder deze duurzame energietransitie. De daken van de gemeentelijke panden worden waar mogelijk gebruikt voor zonne-energie en groen.

3. We streven naar een sterke en innovatieve economie. Een stad met een efficiënte en schone haven waarmee Rotterdam in Europa hèt centrum is van de biobased en circulaire economie. Onder andere doordat wij in deze stad ons afval gebruiken als nieuwe grondstof voor producten en als bron van energie. Op wereldschaal is Rotterdam als locatie toonaangevend op het gebied van watermanagement en deltatechnologie. Hiermee is het economische cluster Clean Tech één van de pilaren van de Rotterdamse economie.